Top bestemmingen

Waarom je op stedentrip naar Gdańsk moet

Picture of Fly.nl
Fly.nl
Waarom je op stedentrip naar Gdańsk moet

Gdańsk is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Polen. De oude stad werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar slaagde erin zijn vroegere glorie en charme terug te krijgen nadat Polen onafhankelijk werd. Het belangrijkste strategische en commerciële centrum van Gdansk was de Długa-straat, nu bekend als de Lange Markt (Długi Targ). Market Square (Rynek) is een van de grootste middeleeuwse stadspleinen van Europa. Dit stadsplein mag je zeker niet overslaan, als je besluit om naar Gdańsk te gaan voor een stedentrip, of langer verblijf; vakantie. Waarom je op stedentrip naar Gdańsk moet zijn ook de lokale gerechten, zoals Pierogi. Hierover later meer.

Stedentrip naar Gdańsk

Waar staat Gdańsk bekend om?

Gdańsk staat vooral bekend om zijn architectuur en cultuur. Toeristen worden aangetrokken door de historische gebouwen, musea en kerken. Gdańsk biedt een aantal bezienswaardigheden, waaronder het Maritiem Museum en de Św.Bazylika Prawosławna (Sint-Basiliuskerk).

Het historische museum van de stad is een uitstekende plek om meer te weten te komen over het verleden van de regio. Gdańsk biedt bezoekers een glimp van de rijke geschiedenis en het prachtige landschap van Polen. Dit is onder meer waarom je op stedentrip naar Gdańsk moet.

Pierogi en de vele restaurants van Gdańsk

Pierogi, ook wel dumplings genoemd, zijn een traditioneel Pools gerecht, met veel culinaire verschillen die het anders maken dan andere Oost-Europese keukens. Het eerste en meest fundamentele onderscheid is het gebruik van meel in het deeg dat in geen enkel ander knoedelrecept aanwezig is; dit maakt hun textuur luchtiger en minder taai dan andere. De toevoeging van eieren, suiker, zout en soms boter maakt ze ook lichter dan andere recepten. Ten slotte vormen chef-koks uit Gdansk hun knoedels doorgaans tot balletjes ter grootte van een walnoot in plaats van “nesten” of “pasteitjes” die elders in Oost-Europa typisch zijn. Uitproberen dus, als je deze prachtige stad bezoekt!

In Gdańsk vind je ook een breed scala aan heerlijke gerechten in veel verschillende restaurants. Hieronder zetten we een aantal van onze favorieten op een rijtje waar je volgens ons heen moet gaan als je op bezoek bent:

  • Restaurant “Bistrot d’oeuvre”
  • Restaurantaquarium
  • Restaurant Stare Zagle
  • Café Pierogi
  • Pizzeria Gusto
Op stedentrip naar Gdańsk

Bezienswaardigheden die je ook zeker niet mag overslaan

Hieronder een aantal populaire bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan en die je wellicht overtuigen om op stedentrip te gaan naar deze Poolse stad.

De kraanvogel van St. Mary’s Church

De Kraan van de Mariakerk werd in het midden van de 16e eeuw gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex. Aanvankelijk deed het dienst als sterrenwacht, maar later werd de functie veranderd in klokkentoren en klokkenspel.

Het gemeentehuis

Het stadhuis bevindt zich in het centrum van Gdańsk en wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van stadhuizen in Polen. Het staat ook bekend als een van de eerste gebouwen die zijn opgericht op de eerste steen die is gelegd door Willem I, de toenmalige hertog van Pruisen, die in 1569 koning Willem I van Polen werd.

Het Westerplattemuseum

Het Westerplatte Museum is een museum dat is opgericht om een van de belangrijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog te herdenken die hier plaatsvonden: de slag om Westerplatte die duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1939 toen Duitse troepen Polen binnenvielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ben je enthousiast geworden? Schroom niet om contact met ons op te nemen als je nog meer vragen hebt of nog meer inspiratie wil opdoen. Zo hebben we onder andere ook een blog over Valencia, ook een ideale basis voor een stedentrip of vakantie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan!
Facebook
Twitter
Pocket
WhatsApp

Meer reisblogs

Stedentrip Krakau
Polen

Stedentrip Krakau

Een stedentrip Krakau betekent een reis door de tijd, waar je middeleeuwse straten verkent, monumentale kastelen ontdekt en de rijke cultuur van de stad absorbeert. Krakau,

Lees verder >