Fly.nl is een vergelijkingswebsite, wat betekent dat we jou helpen met het vinden van het voordeligste vliegticket.
Met dit in ons achterhoofd hebben wij er voor gezorgd dat je vele opties hebt om tot de juiste keuze van jouw vliegticket te komen.
PAS ECHTER WEL OP!!!
De reden dat wij dit in kapitalen neerzetten is dat er voor sommige goedkope vliegtickets hele belangrijke spelregels gelden die je NIET over het hoofd mag zien.
Beschermde transfers
Het kan voorkomen dat je meerdere vluchten nodig hebt om op je bestemming te komen.
Een klein voorbeeld:
Je hebt een lekker goedkoop vliegticket kunnen bemachtigen waarmee je vanaf Amsterdam naar New York vliegt.
Omdat de prijs zo lekker laag is, moet je in Parijs overstappen. Dit betekent dus dat je eerst van Amsterdam naar Parijs vliegt, in Parijs overstapt en vervolgens door naar New York vliegt.
De kans is groot dat, zelfs als je met twee verschillende maatschappijen vliegt, deze twee vluchten op één vliegticket staan. Als dit het geval is noemen ze dit “luchtvaartalliantie” en ben je beschermd.
Indien je niet zeker bent of dit het geval is, kun je naar de reserveringsreferentie kijken. Als dit maar 1 nummer is, staan ze op hetzelfde vliegticket.
Deze beschermde transfer houdt concreet in dat als je vertraging hebt en de volgende vlucht mist, de airline kosteloos een nieuwe vlucht voor je zoekt en jij zo alsnog op je bestemming arriveert.
Omdat dit een service zonder extra kosten is, betaal je wel iets meer voor deze variant.
Niet beschermde transfers
Wederom hetzelfde voorbeeld waarbij je dus meerdere vluchten nodig hebt om op je bestemming te komen:
Je hebt weer een goedkope vliegticket kunnen bemachtigen waarmee je vanaf Amsterdam naar New York vliegt.
Omdat de prijs zo laag is, moet je ook nu weer in Parijs overstappen. Dit betekent dat je wederom eerst van Amsterdam naar Parijs vliegt, in Parijs overstapt en vervolgens door naar New York vliegt.
Tot zover is de reis identiek aan een beschermende transfer!
Het grote verschil is dat deze twee vluchten, zelfs als je met verschillende maatschappijen vliegt, NIET op één vliegticket staan. Er is hier dus geen sprake van een “luchtvaartalliantie”.
Heb je vertraging en mis je om een of andere reden het aansluitende vliegtuig, dan dien jij ZELF voor een nieuw ticket te zorgen.
Omdat dit risico bij jou zelf ligt, is de prijs van een dergelijk vliegticket vaak lager.
Uiteraard kun je toch van de lage prijzen profiteren door simpelweg meer tijd tussen de vluchten in te plannen.
Houd hierbij wel rekening dat het voor kan komen dat je opnieuw je bagage in moet checken en dit dus enige tijd in beslag kan nemen.
De mogelijkheid bestaat ook dat je vanaf een hele andere terminal vertrekt. In dit geval moet je dus extra tijd inplannen om je van terminal A naar terminal B te kunnen verplaatsen.
In het ergste geval vertrekt jouw volgende vlucht vanaf een ander vliegveld, waardoor je dus per openbaar vervoer of taxi van vliegveld A naar vliegveld B moet reizen. Hierbij dien je niet alleen rekening te houden met de tijd die het in- en uitchecken in beslag neemt, maar ook met de reistijd en eventuele files.
Vlieg je naar een land waar je een visum nodig hebt, dan is het goed om deze op tijd (ver voor vertrek) te regelen. Ook als je de luchthaven niet verlaat en alleen een doorreisvisum nodig hebt.
Een ander punt is dat de verschillende airlines verschillende regels hebben met betrekking tot bagage. Controleer dus vooraf of jouw (hand)bagage voldoet aan de voorwaarden die door de betreffende airline worden gesteld.
AANDACHTSPUNT
Zoals eerder aangegeven ben je bij dit soort vluchten zelf verantwoordelijk voor de vervolgvlucht, eventuele in- en uitcheckprocedures en transfers naar een andere terminal of luchthaven.
Zorg er dus voor dat je vooraf weet wat je te doen staat en hoe lang je tussen twee vluchten nodig hebt.
Het is dan ook handig om, voordat je reserveert, de website van de betreffende luchthaven te raadplegen. Hierop vind je informatie over openbaar vervoer, taxitarieven en de afstanden tussen de verschillende terminals.
Ga bij het inplannen van jouw reis uit van het meest slechte scenario. Hierdoor heb je in ieder geval genoeg tijd om je reis fatsoenlijk te vervolgen.
Tot slot, op de website van de verschillende airlines vind je genoeg informatie waarmee jij je voordeel kunt doen.